søndag 22. november 2009

Stryk...igjen... :-(

Stryk igjen, vel jeg stoppet meg selv på ca 600 m. Det gikk dårlig... Fant de to figurantene som var i løypa så langt, bl.a. Ritva i et tre og Frode som gående, men Isi er ikke "på nett". Hun klenger og vil ikke ordentlig ut på veldig mange av slaga. Vet ikke hva som skjer med oss på prøver. På trening går det jo veldig bra. Trodde etter forrige prøve at hun bare hadde en dårlig dag. Spesielt siden det har gått bra på treningene, men det ser ut som om vi har et "prøvekompleks". Det skjer noe på prøvene, som gjør Isi usikker og umotivert, og det har sannsynligvis noe med ytre omstendigheter (bl.a. meg og andre ytre ting) å gjøre.

De som var med på midtlinja sier at jeg får en rar stemme og at de lett ser at jeg er nervøs. Det påvirker nok Isi mer enn jeg har trodd, selv om jeg ikke føler meg så "himla nervøs", så er det tydeligvis nok til å sette Isi "ute av spill".

Lurer litt på hva jeg bør gjøre fremover mot siste forsøk nå. Har avtalt med Paul at han blir litt med på runderingene mine fremover, for å se og kanskje gjøre meg litt nervøs, mer nervøs enn vanlig, på trening, kanskje..?

Jeg vet jo at jeg ikke har brukt noe særlig påvirkning (egentlig nesten aldri - det har ikke vært nødvendig...), og også i redsel for å få tilbake feilmeldingene/bittsnappene i starten av løypa. Mye påvirkning kan jo gi mer stress og dermed også annet tøys... Men nå tror jeg faktisk jeg må ty til mer "påfyll" (påvirkning) slik at hun får fokus utover også når jeg er nervøs (hvis Paul klarer å få meg nervøs når det ikke er prøve da??).
Jeg må også prøve, for både meg og Isi, å gjøre treningene så like som mulig prøvesituasjonen. Mange på midtlinja, Paul og Sylvelin (dommerne) på midtlinja og en nervøs og "skingrende" hundefører.
Så jeg håper at mange på laget mitt kommer på onsdagstreningene fremover, slik at jeg får trent med folk på midtlinja og "full pakke" med påvirkning, klapperekke eller lignende. Hvis det er andre lag som har folk å avse, så kan de komme til lag 2 hvis vi er få... Vi har vært litt "uheldige" fordi mange på lag 2 i høst ikke har kunnet trene av ulike årsaker.
Det blir mye fokus på rundering også på lørdagene fremover mot neste prøve i desember.

Andre som har gode råd så del dem med meg :-)

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hei! Det er nettopp derfor det er viktig å drikke veldig mye ta den helt ut og sove lite før alle treninger. Da blir hunden vant til at du er stiv i bevegelsene, roser lite, skjelver, er nervøs, hissig og uberegnelig. På denne måten blir hunden vant til å takle føreren også på prøver.

mvh
VAT69

Aud sa...

Det var synd Tone! Kan du ikke komme å trene med lag 1 på onsdagene? Du må iallefall ikke stikke av med instruktøren vår :). Jeg trenger han også nå frem mot vårt siste forsøk :)Kaare hilser også.

Tone sa...

Det er på lørdagene Paul skal være på runderingslaget, og det er jo bra for flere :-)

Aud sa...

;) skjønte det bare tuller litt. Men det med å slå seg sammen hvis det er få onsdagstreningen er jo fullt mulig. Nå frem mot jul blir det gjerne ofte litt frafall.

Gro sa...

Blir du nervøs av å bli filmet? (Det gjør iallefall jeg, he he)
Kanskje noen kan filme deg på midtlinja under runderingen? Da er du både nervøs og kan "analysere" prestasjonen etterpå og se (bli bevisst) hva det er du gjør.
Jeg har lånt et videokamera av Marit og Jan Inge som du sikkert kan få bruke hvis ikke noen andre har.

Tone sa...

Ja, enig, og da må de som ikke skal trene være flinke å melde seg av, helst før onsdag kl 17.00... Det er et felles ansvar at de som trener i NRH får bra utbytte og noen ganger betyr det for våre medlemmer å huske å melde seg av/på lista vår.
Ser vi at det blir for få, i god tid, kan man fordele lagene, reise til andre eller få andre "over".

Tone sa...

Takk Gro, vil gjerne låne et kamera. Tror det kan være lurt å bli filmet... Vet ikke om andre har kamera.
Vi treffes vel for tur en dag og da kan jeg få det før lørdag :-)

Gro sa...

Ok, vi får avtale en dag i uka.

Kristin U sa...

Først og fremst så var det kjempebra at Isi ikke feilmeldte i dag, sjøl om hun var satt ut hun av situasjonen. Dessuten virker hun i god form, så det var ikke dårlig kondis eller motivasjon som gjorde at hun ikke løp... og det er bra!

Forøvrig hadde jeg vondt av dere på prøven i dag. Jo mer Isi stoppet, jo mer nervøs ble du, og jo mer pusset Isi skoene dine! Utenom de tingene du gjør så skiller du sikkert ut stresshormoner, og det er vanskelig å trene på å ikke skille ut :-D. Som du skriver så går det jo an å prøve med å bestille Paul og Sylvelin på midtlinja. I tillegg til de tingene du skriver så kan du bli litt bevisst på hva du gjør på en vanlig rundering (når det går bra)- lag deg gjerne noen rutiner det du gjør. Hvordan du trekker frem og når og hva du roper. Gjør det enkelt - og med lite dilldall og snakking. Gjør det samme på alle runderingsslag! Hvis du er bevisst på dette og gjør det samme på prøver, så kanskje glemmer du å være nervøs (litt som meditasjon?), og hunden har i allefall noe kjent å forholde seg til! Stå på neste gang går det bra!

Krissi sa...

Ah! Så ergelig! :-( Håper du klare å gjenskape noe av stresset under treningene, og samtidig får Isi til å jobbe på tross av det. Dette er et problem for oss med hunder som er veldig knyttet til oss. Det gir grunnlag for et flott samarbeid, men så har du det med negativ innvirkning hvis vi stresser eller ikke er i form.
Men dette fikser du, Tone. Du har klart det før!

Kristin M sa...

Det var synd, men jeg vet at dette klarer dere. Dere er så flinke begge to. Vet godt hvordan du har det på prøver, vanskelig å ikke bli påvirket av at det er en prøve og ikke bare trening.
Klem Kristin

Tone sa...

Kristin U: Ja, det begynner å bli lenge siden Isi har feilmeldt nå... (over et år faktisk). Tror oppskriften med å roe ned før start (øvelser/belønning), ingen påvirkning og gå rett i lek innimellom har gjort susen... Derfor er jeg litt usikker på å begynne å "fyre" henne opp med mye påvirkning. Men må kanskje gjøre et forsøk, og ta av bittet og bruke rett i lek og løsbitt de første gangene, sånn for sikkerhets skyld..?
Ellers takk for innspill. Skal starte "meditering" og jobbtegn (som jeg trodde jeg hadde ;-)

Ghita sa...

Huff, så trist Tone. Skal komme på onsdagene fra og med neste uke (- hvis det hjelper litt..)
Jeg kan ikke se at dere har hatt problemer de gangene jeg har vært med på runderingene, så det er nok som du sier nerver. Du må nok finne en måte å psyke vekk nervene på (ja, jeg vet godt at det er lettere sagt en gjort....), men det går ann å prøve å finne rutiner som gjør tingene lettere også på en prøve. (Du/dere kan jo dette!!) Øv inn rutiner som du kan bruke på prøven. Fokuser på rutinene og hold deg til dem. Isi kan jobben sin!! Stol på hunden din.
Med andre ord er mitt tips; ikke fokuser på det som kan gå feil, fokuser på det dere kan - og det er jo veldig mye!!!! (Når vi fokuserer "negativt" så blir tingene gjerne negative, fokuserer vi positivt og på "jeg/vi kan", så går alt gjerne så mye bedre.
Masse lykke til på neste prøve!!!