lørdag 31. januar 2009

Rundløypetrening

Foto: Anders, med Krissi sitt kamera.

I dag hadde vi felles trening på Sviland og i den forbindelse hadde jeg laget ei rundløype på i alt 7 poster (+ en overaskelse...). Det var mange fremmøtte, vi var 18 stk, samt 3 eksterne figuranter og en gjest.... Men på tross av at vi var så mange gikk alt egentlig veldig greit.

Været var flott, med strålende sol og litt vind. Det var ganske kaldt i skyggen, ca 0 grader, men sola varmet da litt.
På postene var det ulike oppgaver, der de fleste var praktisk rettet ifm hva vi kan oppleve på leiteaksjoner. Alle gikk sammen to og to (noen få var 3). Dette fordi samvirke og samarbeid er veldig viktig i NRH arbeid.
Gjesten jeg nevnte tidligere var fra politiet. Det var Georg Grødem, som holder på med en oppgave/studie av den frivillige redningstjenesten. Denne lørdagen var han med for å se hva det er vi holder på med for å lære opp våre ekvipasjer. Håper han fikk et lite innblikk i dette, selv om dette var en "annerledes" treningslørdag :-)

Georg og barna var med et lag på oppgavene: Foto Krissi::For i NRH er det like mye hundeførerne som trenger å lære og erfare. Derfor er mye av NRH treningen ganske annerledes enn vanlig brukshundtrening!
Vi var også så heldige å ha med oss tre eksterne figuranter fra Røde Kors + en baby. Tusen takk for at dere stilte opp, og takk til Gro Elin som "skaffet" oss dem ;-)

3 flinke figuranter (de tre damene). Foto: Krissi:

Vi hadde også besøk av Henning (som flyttet tilbake til Bergen). Koselig å se deg Henning!

Oppgavene var:
*Post 1: Søk ved og i bekk. Det var lagt ut 4 store gjenstander nede i vannet og i kanten.
* Post 2: Søk etter en savnet dame, der hovedfokuset var behandling av den savnede. Hun var nedkjølt og trengte behandling raskt. Viktig å raskt pakke pasienten inn i varm pose, husk noe isolerende under kroppen, få på lue, varme beina og gi varm drikke. Helst kakao/buljong,/vann med sukker. Kaffe og te er vanndrivende og det er ikke like gunstig. Lurt å ha en termos med noe "lurt" til den savnede og en annen termos med noe godt til oss selv ;-)
Les her hva Eric Mills (lege og leder i NRH dio Hordaland) skriver om nedkjøling!
* Post 3: Det var en spørsmålsoppgave med ulike NRH spørsmål.
* Post 4: En kartoppgave med utgpkt i en savnet jente (fra en gård i nærheten) der ekvipasjene skulle ta ut primærsøketeiger. Primær søketeig er oftest et søk på en kvadratkilometer med utgangspunkt i hvor den savnede sist er sett. Det kan være huset, en bil, en observasjon ol. Dette området skal finsøkes.
* Mellom post 3 og post 4 lå en figurant bare 5 m fra grusveien... (en lurefigurant ;-)
Mange hunder reagerte og slo på figuranten, uten at hundeføreren fulgte opp... "Læring pågår"...! En gruppe fulgte opp og fant denne figuranten!
* Post 5: En feltsøkoppgave, der 10 gjenstander var gjemt i et felt som skulle søkes.
* Post 6: Først ta seg frem til en kartreferanse og der ventet det en ny førstehjelpsoppgave. Man skulle gjenopplive en "baby" (Annedokke baby). Det er 2 innblåsninger og 30 kompresjoner, også på små barn/babyer. Her skulle deltakerne holde på med gjenopplivingen i ca 5 minutt (til "ambulansen" kom) og det er ganske tungt arbeid, å holde på i 5 minutt.

Kristin M og Krissi gjør HLR. Bildet er tatt av Anders, med Krissi sitt kamera:

* Post 7: En ny kartoppgave, der man skulle ta ut teiger til 6 hundeekvipasjer i et ganske stort område. Her er det (som i forrige kartoppgave) lurt å dele teigene opp slik at man har "naturlige" avgrensinger (om mulig). Avgrensinger som man faktisk ser, f.eks bekker, elver, stier, veier ol., er enklere enn en "strek på kartet".

Håper alle synes de fikk utbytte av dagen og at noen kanskje lærte noe nytt ;-)

Gjennomgang av postene. Bildet er tatt av Krissi:


I pausen hadde vi gjennomgang av opplegget og så var det tid for bålkos og pølser. Aud og Kaare hadde med seg ved og det ble en koselig pause med bål- og pølselukt mellom trærne.Vi skal jo ha flere slike felleslørdager utover våren. Så nå "kaster" jeg ballen over til noen andre, kanskje noen av de godkjente hundeførerne kunne lage til "noe" gøy/utenom det vanlige, alt er tillatt... (så lenge det er innen norsk lov...) :-)

Etter lunsj var det litt "småtrening" på programmet. Noen gikk spor, andre trente melding eller rundering.

Endelig fikk Isi også en liten økt. Hun var glad for å komme ut av bilen, og var megaklar!!!
Hun fikk jo en god tur i morges på 1 time mens jeg gjorde i stand løypa, men det var nok godt å strekke litt på seg igjen.
Aud gikk bort på marka overfor Bråsteinsvatnet og gjemte seg der.
Jeg og Isi startet ved bilene. Jeg slapp henne da vi kom litt ned grusveien og skulle ta snarveien gjennom skogen ned mot HV bygningen. Plutselig kommer Isi inn med melding. Jeg tar på påvisningslina og hun trekker meg oppover en liten bakke. Der stod en bag full av paintballkuler.... Jeg tok Isi i bånd og da vi begynte å gå så jeg "paintballfolka" sitte og ha pause borte ved en av "veggene". Godt vi ikke havnet midt i "krigen"...

Gikk mot Sandtaket og bortover det steinete området. Her er gode muligheter for å venne hundene til å gå på vanskelig underlag. Masse stein, murstein og murblokker osv ligger lagret(?) her.
Isi tar seg fint over steinområdet:


Vi kom bort til marka, over gjerdeklyveren. Isi søkte bra oppover mot gjerdet overfor den traktorveien jeg gikk på.

Her er hun i vei oppover marka, ca midt i bildet:
Isi er oppe ved den store steinen. Hun var stadig der oppe langs gjerdet og sjekket, og hvis jeg ikke visste at Aud var innenfor området "vårt" (der vi har fått lov å gå spor), så ville jeg ha fulgt opp "markeringen". Det var sannsynligvis spor der oppe:


Etter å ha søkt øvre delen helt bort til veien begynte vi på nederste del. Isi forsvinner over en liten bakketopp og da jeg kommer meg over ser jeg henne i fullt firsprang bortover.
Aud ble funnet like etterpå, Isi gikk rett i lek.

Isi på vei inn til Aud. Bildet er tatt av Aud:4 kommentarer:

Krissi sa...

Tusen takk for at du laget oppgavene for oss, Tone! Det var både spennende og utrolig lærerikt! Og GØY!! :-)

Tyewed sa...

Henger meg på her jeg også. Tusen takk Tone, dette var en flott måte å få alle aktivisert på! Og ikke minst, - det var både lærerikt og gøy!!

Tone sa...

Takk for tilbakemeldinger :-)
Så bra at dere syntes det var et kjekt opplegg.
Praktiske oppgaver er vanligvis både gøy og lærerike og jeg håper nå at flere ønsker å trene mer praktisk... Vi kan sikkert få gjort mye gøy på de praktiske treningene utover våren :-)

Tone sa...

Og her kan man lese mer om nedkjøling:

http://nrh-hordaland.no/index.php?option=com_content&task=view&id=258&Itemid=1

Eric Mills, lege og leder i NRH dio Hordaland har skrevet en nyttig artikkel om dette.